Maandelijks archief: september 2015

Apple Watch review na de eerste 3 weken

Een kleine 3 weken geleden schreef ik in mijn vorige blogpost dat ik na ongeveer 2 weken een nog review zou schrijven over de Apple Watch. 2 Weken is dus een ruim begrip ;). Maar bij deze dus…

Ik heb een haat/ liefde verhouding met het dragen van horloges, soms wil ik tijdloos leven en soms vind ik het dan ook wel weer een vorm van aankleding. Voor de Apple Watch had ik al een hele tijd geen horloge meer om gehad voor langer dan een avondje. Al snel was ik er achter wat nog een reden was… ik zit veel achter/ voor de computer (vul zelf maar in waar je je het prettigst bij voelt) en dan vind ik zo’n bandje om mijn pols die op de laptop of het bureau rust niet bijzonder prettig. Waar ik een ander horloge tijdens het werken af zou doen, doe je dat met een smartwatch niet, wat het vervolgens overigens niet minder irritant maakt. De Watch is een verlenging van je telefoon en heel veel functies werken niet als je het horloge niet om hebt, tenminste zo heb ik hem ingesteld.

Gadgetnes
De afgelopen 3 weken heb ik denk ik de meeste functies van de Watch wel gebruikt, een handleiding of video’s heb ik niet geraadpleegd moet ik bekennen. Waar ik zelf absoluut niet de intentie had om een dure gadget te kopen en iedereen te laten zien hoe hip dat ik daarmee ben, zien andere mensen dat wel zo. Vaak schaam ik mezelf zelfs voor het ding en doe ik het uit of probeer ik zo onopvallend mogelijk te zijn. Dat laatste gaat goed totdat je dronken bent en vergeet dat mensen het nog steeds vreemd vinden dat je Whatsapp berichten op je horloge leest terwijl dit na 3 weken al wel de gewoonste zaak van de wereld is :-/. Er is geen speciale app voor Whatsapp, wie weet komt die nog, maar de berichten worden dus vanuit je telefoon doorgestuurd. Echt superfijn wel, echter als er 2 berichten vlak na elkaar komen dan zie je de inhoud van de berichten niet, enkel dat er 2 berichten zijn. Foto’s en filmpjes worden ook niet op de Watch getoond, terwijl dit technisch volgens mij best nodig mocht zijn. Het ontbreken van de mogelijkheid om meerdere berichten te zien maakt mij wel asocialer in plaats van socialer waar de Watch eigenlijk voor zou moeten staan. Ook als ik in gesprek ben, ben ik onbewust genegen om te kijken wat er binnen komt voordat er een ander bericht bij komt en ik alsnog naar de telefoon moet grijpen :(. Sorry mensen in mijn omgeving, ik moet hier echt nog een weg in vinden. Dat je niet overal je telefoon voor hoeft te pakken is wel echt heel fijn.

Gezondheid
De gezondheid app triggert je wel echt om gezond te proberen te leven op het gebied van voldoende bewegen. Ook al heb ik wel de indruk dat hij niet 100% nauwkeurig is, de trigger is er in elk geval wel en het werkt leuk met medailles en gekleurde rondjes, etc… supermooi. Wat betreft sporten op zich, echt heel fijn zo’n hartslagmeter en de analyses in de apps, echter denk ik dat hier ook wel betere horloges en zo voor zijn die iets vriendelijker geprijsd zijn.

Gezondheids appop Apple WatchVerbruikte actieve calorieën op de Apple WatchTraingsdoel op de Apple WatchStaan doel op de Apple Watch

Navigatie
De Watch geeft verschillende tril patronen voor als je linksaf moet, rechtsaf of rechtdoor, omdraaien heb ik nog niet hoeven doen. Dat navigeren werkt echt super fijn, hij begint ruim op tijd met trillen, zowel in de auto als te voet. Ook komt op het scherm heel duidelijk middels een pijl en de afstand te staan wat de volgende stap op je route is. Ook kun je een kaartje opvragen met de volledige route. Via Siri (de spraak assistant van Apple) kun je heel eenvoudig een route opvragen, zo zal ik nog wel iets verder op Siri in gaan, maar al met al helemaal top eigenlijk. Echter… wonen wij in een land waar het dragen van kleding met lange mouwen gedurende een periode van het jaar toch wel prettig is, al is het maar een jas. Blind vertrouwen op de Watch doe ik nog niet en dus ben ik om de paar honderd meter de mouwen van mijn jas omhoog aan het schuiven, niet fijn dus.

Navigeren op de Apple Watch

Bellen
Het is heus waar, je kunt met de Watch ook bellen en behalve dat het er belachelijk uit ziet werkt het verder best goed. Mensen hadden niet eens in de gaten dat ik met mijn horloge aan het bellen was. Leuk experiment, maar bellen met de telefoon die vaak toch binnen handbereik is, is toch wel wat fijner. Overigens kun je wel bellen via je telefoon aangestuurd vanaf de Apple Watch, dat heb ik zelf nog niet getest.

Bellen met de Apple Watch

Siri
Waar ik in het begin toen Siri in Nederland beschikbaar kwam niet echt onder de indruk was vind ik het nu wel echt heel fijn werken. Ik gebruik Siri op de Watch met name om routes te plannen, afspraken in de agenda te plaatsen en om berichten te versturen. Ook hier is het weer zo dat je niet als Maikel Night tegen een horloge gaat staan praten op het moment dat je in gezelschap bent, anders dan de mensen die je toch al heel goed kennen.

Siri - spraak assistant op de Apple Watch

Browser
Voor de mensen die de term niet kennen, een browser is een programma dat je gebruikt om iets op te zoeken op internet. Als je de term niet kent dan zal je het waarschijnlijk herkennen als de blauwe e om naar Google te gaan ;). De Watch heeft geen browser en je kunt er dus niet mee internetten.

Geen browser op de Apple Watch

Watch faces
Je kunt verschillende wijzerplaten kiezen en per wijzerplaat zijn er wat instellingen die je kunt doen. Zelf heb ik gekozen voor een wijzerplaat met daarop een digitale klok, datum, gezondheidsinfo, batterij niveau en de actuele buiten temperatuur. Maar ik had ook kunnen kiezen voor een klok in de vorm van Micky Mouse of een foto van New York City die gedurende mijn lokale tijd dus ook veranderd van dag naar nacht, eigen foto’s, en nog veel meer.

Micky Mouse klok op de Apple Watch - Watch face New York City klok op de Apple Watch - Watch face Mijn huidige Watch Face op de Apple WatchInstellingen van de Watch face op de Apple Watch

Notificaties
Ik heb vrijwel alle notificaties uitgezet op de watch, het werden er echt teveel. De trilmotor van het ding is echt super duidelijk, het is bijna onmogelijk om een notificatie te missen. Het werd echt al snel heel vervelend, gelukkig kun je middels de Watch app op de iPhone heel eenvodig dat soort dingen instellen.

Notificaties op de Apple Watch

Batterij duur
Ik denk dat ik een gemiddelde gebruiker ben en dan gaat de batterij 2 dagen mee. Je kunt ook een spaarstand instellen waarbij er minder berichten worden doorgestuurd van je telefoon naar de Watch. De batterij zou dan nog een paar dagen langer mee moeten gaan. Ik ben zelf wel tevreden over de batterij duur.

Batterij op de Apple Watch

Conclusie
Het is een leuke gadget, maar zo lang het nog niet de normaalste zaak van de wereld is om met je horloge dingen te doen die met een telefoon wel de normaalste zaak van de wereld zijn, zal het ook een gadget blijven. Ik ben dan ook niet wild enthousiast, maar ik ga hem ook nog niet verkopen of in de kast laten verstoffen. Zou ik hem nog een keer kopen met de kennis die ik nu heb? Neen, heel waarschijnlijk niet. Ik denk dat ik voor een sport wacht van een ander merk ga en de rest van de functies kan ik nog wel missen denk ik.

Mis je nog wat info of heb je nog andere vragen, let me know…

Ik heb een Apple Watch en nu…

Waar ik een paar maanden terug er nog helemaal van overtuigd was dat ik niet nog een device nodig had dat mij notificaties stuurt ben ik toch overstag gegaan en ben ik sinds afgelopen maandag bezitter van zo’n trilding aan mijn linker pols.

Wat heeft mij dan toch doen besluiten om een smartwatch aan te schaffen en dan waarom ook precies deze? Aangezien de meeste watches communiceren met een telefoon en ik al een aardig assortiment van dat fruit merk uit Californië heb was ik over het merk er al wel redelijk snel uit. Het leek mij in elk geval het beste onderling communiceren zodat je het maximale uit het horloge kunt halen.

Van nature ben ik altijd wel geïnteresseerd in nieuwe technieken en gadgets. Uit interesse heb ik een aantal artikelen gelezen over smartwatches en dan met name dat apple Watch of iWatch zoals men hem ook wel noemt (dat is fout mensen, zo heet hij niet, maar who cares). In de verschillende reviews, artikelen, blogposts, etc… die ik las bleek men na een dag of 14 wel echt verslaafd te zijn aan het ding en draagt het juist bij aan een sociale omgeving waar ik zelf eerst uit ging van het tegenovergestelde. Een ander bijkomend voordeel is dat mensen door de watch gezonder zijn gaan leven en sportiever zijn geworden. Last but not least, de batterij van je foon gaat langer mee omdat je hem minder gebruikt.

Ik heb hem nu 1,5 dag in gebruik en tot op heden vind ik het nog een overprised stuk plastic wat nog weinig bijdraagt aan mijn leven dat ik leefde voordat ik de watch had. Maar goed, dat is ook wel het geen dat ik al meerdere keren heb gelezen dus er komt sowieso na een dag of 14 nog een blogpost met mijn ervaringen dan ;).

Het is overigens geen plastic, maar zeer speciale legering van metalen dat met uiterste precisie is vervaardigd, het oogt alleen wel wat plastic in mijn ogen. Een knap sieraad ziet er in elk geval anders uit. Voor die 470 euro + 65 euro Apple care die ik er bij aan heb geschaft had ik ook een klein assortiment nep Rolexen, Cartier horloges, etc… kunnen kopen die er wel heel mooi uit zien en ook nog van redelijke kwaliteit zijn. Ik heb ze gehad en kan het dus weten ;).

Verder vind ik de besturing van het horloge niet heel erg intuïtief, waar ik mezelf heel snel dingen aan leer ben ik hier nog niet helemaal aan gewend. Iets dat ik niet gewend ben van Apple eerlijk gezegd, er zit nieuwe watch software aan te komen dus hopelijk is het daarmee wat beter. Ook heb ik nog nauwelijks apps gestart op de watch, anders dan heel even om het uit te testen. Het schermpje is te klein om lange berichten te lezen en daar is het dan ook net voor bedoeld. Er wordt al snel verwezen naar de telefoon als het bericht te lang of complex wordt. Dat is overigens niet meteen een nadeel hoor.

Het is niet allemaal negatief overigens, wat ik nu al wel heel tof vind (in willekeurige volgorde):

  • Klok kijken; Je zou het niet verwachten maar je gebruikt hem ook om klok te kijken. Waar ik dat voorheen snel even op de telefoon deed, doe ik dat nu een stuk sneller op de watch. Kantel je pols met de watch richting je gezicht en het scherm gaat aan met daarop de tijd. Op de telefoon ben ik wat sneller afgeleid door andere dingen en vergeet ik nog wel eens naar de tijd te kijken, kennen jullie ook wel toch?
  • Beveiliging; zodra het horloge van de pols af is geweest moet ik een pincode weer intoetsen om hem te unlocken, of… ik unlock hem door mijn telefoon te unlocken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit wel heel tof vind.
  • Navigatie; het ding heeft een apart tril patroon als je naar links, rechtdoor of naar rechts moet. Het wordt tijdig aangegeven en werkt zowel tijdens het wandelen als in de auto fijn. Het is even wennen aan de trilsignalen maar dat gaat best snel.
  • Goede trilfunctie; je hoeft niets te missen, waar ik mijn telefoon niet altijd voel trillen is dat met de watch niet te missen. Ik antwoord toch pas zodra ik zin heb en niet wanneer men wil dat ik antwoord. Ben je wel zo neurotisch, koop dan vooral geen smartwatch.
  • Gezondheid; wat ik dus wel had verwacht ben ik ook wel echt in de gaten aan het houden of ik mijn doelen haal wat betreft calorieën verbranden, 1 minuut per uur gedurende 12 uur per dag een keer staan en bewegen en tot slot bewegen in het algemeen. Ik dacht dat ik wat actiever was dan dat ik blijk te zijn :(. Werk aan de winkel dus. Wel blijft mijn hartslag redelijk aan de lage kant (<60 slagen per minuut) wat dus heel positief is en waardoor ik in elk geval wel gezond lijk :).

Conclusie:
Op dit moment ben ik nog niet overtuigd van de meerwaarde van de AppleWatch en zou ik hem ook niet aanraden. Wel heb ik de goede hoop dat ik over twee weken helemaal lyrisch ben en dat ik ambassadeur wordt van een niet sexy, plastic ogend ding aan je pols.