Pas op, we zijn er weer (23562323 verkeershuftertjes)

Sinds deze week zijn ook in het zuiden de scholen weer begonnen. Na een aantal weken zorgeloos de hond uit te hebben gelaten in de ochtend, voordat ik ging werken is de rust nu weer voor een hele poos voorbij.

Nog geen week geleden was het voetpad nog voor de voetgangers (ongeacht het aantal benen/ poten), sinds deze week is het rijk weer aan de tieners op de fiets. Niet dat wij als voetganger dan op het rode deel van de straat mogen lopen, het past gewoon niet anders met 5 fietsers naast elkaar. Daarbij kun je op het voetpad veel sneller fietsen dan op het fietspad waar de trage, vaak wat oudere fietsers gebruik van maken. Tot op heden heb ik mijn hond elke keer nog net op tijd opzij kunnen trekken, er komt een dag…

Waar ik me bijna net zo veel, of op sommige momenten nog meer aan erger zijn de files met auto’s om de kinderen af te droppen op school. Zeker nu de zon ook deze week nog vooral achter de wolken heeft geschenen is het aantal auto’s absurd. Ouders schijnen vaak gehaast, dus bij het wegrijden wordt ook niet altijd even goed opgelet of er nog andere weggebruikers zijn, zoals bijvoorbeeld de voetgangers.

Laten we vooropstellen dat ik ook niet roomser ben dan de Paus en ook ik heb weleens de kortere route over de stoep verkozen boven de 50meter omrijden over het fietspad, om zo net het andere verkeerslicht te kunnen nemen. Maar in mijn herinnering ging dat altijd wel iets beschaafder dan dat het nu gaat.

Echter ben ik NOOIT met de auto naar school gebracht. Ik kan me voorstellen dat kinderen, zeker op jonge leeftijd niet alleen op de fiets naar school kunnen. Dat ouders nu sneller er voor kiezen om kinderen op een “betere” school te plaatsen, die dan iets verder van huis gelegen is en dat het gewoon beter uit komt met werken.

Wat ik me dus afvraag is het volgende… Zou het eerste punt waarbij voetgangers van hun sokken worden gereden niet te maken kunnen hebben met het gebrek aan verkeerservaring van punt 2, waarbij de ouders de kinderen uit het verkeer houden? Daaropvolgend vraag ik me af of het aantal geslaagden met het theorie-examen ook weer niet het gevolg kan zijn van het gebrek aan goede “verkeersopvoeding”: http://nos.nl/video/687166-minder-geslaagden-voor-theorieexamen.html. Hierbij wordt ruim de helft geslaagden als maatstaf aangehouden, in mijn ogen is dat nog steeds bizar weinig.

Zou het niet een idee zijn om verkeerslessen en verkeersproefwerken een vast onderdeel te maken van basisschool t/m het voortgezet onderwijs. Het verkeer wordt veiliger en het slagingspercentage van het CBR gaat omhoog. De inkomsten die het CBR misloopt, kunnen ze ruimschoots compenseren door te zorgen voor deugdelijk lesmateriaal. Waarom was textiele vormgeving (vroeger) wel een verplicht vak op school, maar werd er naar verkeerslessen niet meer omgekeken, iets waar iedereen dagelijks mee te maken heeft.

loesje