Apple Watch review na de eerste 3 weken

Een kleine 3 weken geleden schreef ik in mijn vorige blogpost dat ik na ongeveer 2 weken een nog review zou schrijven over de Apple Watch. 2 Weken is dus een ruim begrip ;). Maar bij deze dus…

Ik heb een haat/ liefde verhouding met het dragen van horloges, soms wil ik tijdloos leven en soms vind ik het dan ook wel weer een vorm van aankleding. Voor de Apple Watch had ik al een hele tijd geen horloge meer om gehad voor langer dan een avondje. Al snel was ik er achter wat nog een reden was… ik zit veel achter/ voor de computer (vul zelf maar in waar je je het prettigst bij voelt) en dan vind ik zo’n bandje om mijn pols die op de laptop of het bureau rust niet bijzonder prettig. Waar ik een ander horloge tijdens het werken af zou doen, doe je dat met een smartwatch niet, wat het vervolgens overigens niet minder irritant maakt. De Watch is een verlenging van je telefoon en heel veel functies werken niet als je het horloge niet om hebt, tenminste zo heb ik hem ingesteld.

Gadgetnes
De afgelopen 3 weken heb ik denk ik de meeste functies van de Watch wel gebruikt, een handleiding of video’s heb ik niet geraadpleegd moet ik bekennen. Waar ik zelf absoluut niet de intentie had om een dure gadget te kopen en iedereen te laten zien hoe hip dat ik daarmee ben, zien andere mensen dat wel zo. Vaak schaam ik mezelf zelfs voor het ding en doe ik het uit of probeer ik zo onopvallend mogelijk te zijn. Dat laatste gaat goed totdat je dronken bent en vergeet dat mensen het nog steeds vreemd vinden dat je Whatsapp berichten op je horloge leest terwijl dit na 3 weken al wel de gewoonste zaak van de wereld is :-/. Er is geen speciale app voor Whatsapp, wie weet komt die nog, maar de berichten worden dus vanuit je telefoon doorgestuurd. Echt superfijn wel, echter als er 2 berichten vlak na elkaar komen dan zie je de inhoud van de berichten niet, enkel dat er 2 berichten zijn. Foto’s en filmpjes worden ook niet op de Watch getoond, terwijl dit technisch volgens mij best nodig mocht zijn. Het ontbreken van de mogelijkheid om meerdere berichten te zien maakt mij wel asocialer in plaats van socialer waar de Watch eigenlijk voor zou moeten staan. Ook als ik in gesprek ben, ben ik onbewust genegen om te kijken wat er binnen komt voordat er een ander bericht bij komt en ik alsnog naar de telefoon moet grijpen :(. Sorry mensen in mijn omgeving, ik moet hier echt nog een weg in vinden. Dat je niet overal je telefoon voor hoeft te pakken is wel echt heel fijn.

Gezondheid
De gezondheid app triggert je wel echt om gezond te proberen te leven op het gebied van voldoende bewegen. Ook al heb ik wel de indruk dat hij niet 100% nauwkeurig is, de trigger is er in elk geval wel en het werkt leuk met medailles en gekleurde rondjes, etc… supermooi. Wat betreft sporten op zich, echt heel fijn zo’n hartslagmeter en de analyses in de apps, echter denk ik dat hier ook wel betere horloges en zo voor zijn die iets vriendelijker geprijsd zijn.

Gezondheids appop Apple WatchVerbruikte actieve calorieën op de Apple WatchTraingsdoel op de Apple WatchStaan doel op de Apple Watch

Navigatie
De Watch geeft verschillende tril patronen voor als je linksaf moet, rechtsaf of rechtdoor, omdraaien heb ik nog niet hoeven doen. Dat navigeren werkt echt super fijn, hij begint ruim op tijd met trillen, zowel in de auto als te voet. Ook komt op het scherm heel duidelijk middels een pijl en de afstand te staan wat de volgende stap op je route is. Ook kun je een kaartje opvragen met de volledige route. Via Siri (de spraak assistant van Apple) kun je heel eenvoudig een route opvragen, zo zal ik nog wel iets verder op Siri in gaan, maar al met al helemaal top eigenlijk. Echter… wonen wij in een land waar het dragen van kleding met lange mouwen gedurende een periode van het jaar toch wel prettig is, al is het maar een jas. Blind vertrouwen op de Watch doe ik nog niet en dus ben ik om de paar honderd meter de mouwen van mijn jas omhoog aan het schuiven, niet fijn dus.

Navigeren op de Apple Watch

Bellen
Het is heus waar, je kunt met de Watch ook bellen en behalve dat het er belachelijk uit ziet werkt het verder best goed. Mensen hadden niet eens in de gaten dat ik met mijn horloge aan het bellen was. Leuk experiment, maar bellen met de telefoon die vaak toch binnen handbereik is, is toch wel wat fijner. Overigens kun je wel bellen via je telefoon aangestuurd vanaf de Apple Watch, dat heb ik zelf nog niet getest.

Bellen met de Apple Watch

Siri
Waar ik in het begin toen Siri in Nederland beschikbaar kwam niet echt onder de indruk was vind ik het nu wel echt heel fijn werken. Ik gebruik Siri op de Watch met name om routes te plannen, afspraken in de agenda te plaatsen en om berichten te versturen. Ook hier is het weer zo dat je niet als Maikel Night tegen een horloge gaat staan praten op het moment dat je in gezelschap bent, anders dan de mensen die je toch al heel goed kennen.

Siri - spraak assistant op de Apple Watch

Browser
Voor de mensen die de term niet kennen, een browser is een programma dat je gebruikt om iets op te zoeken op internet. Als je de term niet kent dan zal je het waarschijnlijk herkennen als de blauwe e om naar Google te gaan ;). De Watch heeft geen browser en je kunt er dus niet mee internetten.

Geen browser op de Apple Watch

Watch faces
Je kunt verschillende wijzerplaten kiezen en per wijzerplaat zijn er wat instellingen die je kunt doen. Zelf heb ik gekozen voor een wijzerplaat met daarop een digitale klok, datum, gezondheidsinfo, batterij niveau en de actuele buiten temperatuur. Maar ik had ook kunnen kiezen voor een klok in de vorm van Micky Mouse of een foto van New York City die gedurende mijn lokale tijd dus ook veranderd van dag naar nacht, eigen foto’s, en nog veel meer.

Micky Mouse klok op de Apple Watch - Watch face New York City klok op de Apple Watch - Watch face Mijn huidige Watch Face op de Apple WatchInstellingen van de Watch face op de Apple Watch

Notificaties
Ik heb vrijwel alle notificaties uitgezet op de watch, het werden er echt teveel. De trilmotor van het ding is echt super duidelijk, het is bijna onmogelijk om een notificatie te missen. Het werd echt al snel heel vervelend, gelukkig kun je middels de Watch app op de iPhone heel eenvodig dat soort dingen instellen.

Notificaties op de Apple Watch

Batterij duur
Ik denk dat ik een gemiddelde gebruiker ben en dan gaat de batterij 2 dagen mee. Je kunt ook een spaarstand instellen waarbij er minder berichten worden doorgestuurd van je telefoon naar de Watch. De batterij zou dan nog een paar dagen langer mee moeten gaan. Ik ben zelf wel tevreden over de batterij duur.

Batterij op de Apple Watch

Conclusie
Het is een leuke gadget, maar zo lang het nog niet de normaalste zaak van de wereld is om met je horloge dingen te doen die met een telefoon wel de normaalste zaak van de wereld zijn, zal het ook een gadget blijven. Ik ben dan ook niet wild enthousiast, maar ik ga hem ook nog niet verkopen of in de kast laten verstoffen. Zou ik hem nog een keer kopen met de kennis die ik nu heb? Neen, heel waarschijnlijk niet. Ik denk dat ik voor een sport wacht van een ander merk ga en de rest van de functies kan ik nog wel missen denk ik.

Mis je nog wat info of heb je nog andere vragen, let me know…