Colombia part8: Duiken in Taganga

Net voor vertrek naar Punta Gallinas liepen we door de straten en over de boulevard van Taganga. M. ging informeren naar de tarieven voor het duiken, want zowel M. als R. en M. hebben een PADI duik certificaat. De prijzen waren zo laag dat ik het toch ook maar moest gaan proberen. Waar ik met het klaren van mijn oren regelmatig toch wel moeite heb gehad met het klaren van mijn oren, in een zwembad, met snorkelen en tijdens en na het vliegen was dit het moment om het toch te proberen. Een 3-daagse cursus kostte nog geen 200€, mocht het echt niet lukken dan is dat jammer maar overkomelijk. In elk geval weet ik het dan zeker. Een voordeel van duikschool Nautilus waar ik de cursus ben gaan volgen is dat ze en de goedkoopste waren die ik kon vinden 185€, maar ook dat ze een cabaña hebben op een idyllisch plaatsje waar ik dan gratis kon verblijven.

Duikdag 1 (11 jan.)

‘S ochtends moest ik me rond half 10 melden bij de duikschool, van tevoren even een heerlijk ontbijt op bij Bonzai (aanrader als je in Taganga bent). We zouden 2 of 3 video’s van een serie van 5 gaan kijken die nodig zijn voor het duiken. Een (leen) boek over het duiken: PADI Open Water had ik tijdens de de trip naar de woestijn voor een groot deel al gelezen. Bij de duikschool aangekomen bleek de klas heel klein, enkel 1 andere jongeman deed tegelijkertijd dezelfde cursus. Het bleek al snel een toffe kerel en ook hij bleef slapen in de cabaña. Na het gaar zijn van 3 video’s was het eindelijk tijd om het water op te gaan zoeken. Ook de 3 anderen hadden dezelfde boot, nog steeds waren we maar met een klein groepje. Omdat we maar met 2 leerlingen waren gingen we heel snel door de oefenstof en konden we de tweede duik (je doet 2 duiken per dag) al een fundive doen tot 10.9 meter. Man wat heb ik de laatste jaren veel gemist, ben op best wat duik plaatsen geweest, maar vanwege mijn oren en eeuwig verstopte neus dit onterecht niet gedaan. Klein detail… tijdens de tweede fundive was overigens wel mijn lucht op en moest ik naar boven op de tweede slang van de instructeur. Hebben we dat ook weer geoefend, is helemaal niet eng overigens.

Waar Daniel (duikbuddy uit de UK) en ik bij de cabaña bleven slapen, samen met de eigenaar van de cabaña en 2 Argentijnse jongemannen die de nacht er al door hadden gebracht, ging de rest terug naar Taganga, dit keer dus een echt afscheid. Of toch niet…

Na een werkelijk fantastische zonsondergang werd het al snel donker. In het donker kwam er een boot aan met een paar mensen die aan land kwamen en iemand die in de boot bleef. Nog wat extra gasten dacht ik eerst, dat bleek niet het geval. Ik heb in het donker niet goed gezien wie er aan land waren gekomen, maar D. zei dat het politie was op zoek naar een gestoorde man met een geweer die in de buurt zou zijn. Als we geweerschoten zouden horen moesten we snel onze spullen pakken en naar de boot rennen, ook mochten we in de boot wachten. Met 5 man zaten we in de cabaña te wachten totdat we meer te horen kregen. Het licht van de telefoons e.d. moest uit en we moesten fluisteren. Gelukkig had ik een papaya bij me en limoenen en hebben we die nog even buit gemaakt, hij was sowieso lekker, maar op dat moment een sterrenmaaltijd aangezien we nog geen van allen gegeten hadden. In de bossen hoorden we honden blaffen, maar schoten hebben we niet gehoord. Inmiddels was ook duidelijk geworden dat het geen politie was, maar mensen van de duikschool die met een geweer het bos in zijn gegaan om de man te zoeken. Wel werd duidelijk dat ze eigenlijk ook waren gekomen om ons op te halen, vol spanning wachten we nog steeds af. De mannen komen uit het bos en heel even werd er nog gesproken dat het geweer bij ons zou blijven en dat we toch konden blijven. Een paar minuten later werden we verzocht om mee terug te gaan naar Taganga. Wat wel een hele toffe trip terug was, in het water waren miljarden groene lichtjes van de plankton die oplichtte zodra het water in beweging kwam door de boot of door met je handen door het water te bewegen. Eerst werd er langzaam gevaren waarbij er middels een lazer en zaklantaarn de kant nog afgespeurd werd, daarna snel terug naar de kust.

Aangekomen in de duikschool bleek Erin (de dame van de boekingen, uit Schotland) jarig te zijn en werden we getraceerd op een meer dan welkome maaltijd en taart. Tot slot moest er toch nog gezocht worden naar een bed, dit viel niet mee en uiteindelijk ben ik teruggekeerd naar Estación Sudamerica waar nog een hele toffe private room beschikbaar was. Het was maar voor 1 nacht, de volgende nacht zou ik heel waarschijnlijk wel terecht kunnen bij de cabaña, inclusief security.

Cabaña bij Taganga

Duikdag 2 (12 jan.)

Het voordeel van het feit dat we terug waren in Taganga, was dat we de overige 2 video’s al konden kijken in plaats van net voor de examens. De andere 3 hadden ’s ochtends nog een duik en kwam ik bij de duikschool weer tegen, toch geen afscheid dus. D. had besloten niet op de cabaña te slapen en de 2 jongens uit Argentinië waren daar ook niet meer, maar ik wilde nog wel graag terug. Omdat we op een andere plaats gingen duiken kwamen we niet meer bij de cabaña, ik zou nog wel verder kunnen met een vissersboot die mij daar af zou zetten.

De instructeur van de eerste dag was ziek en dus kregen we een nieuwe, ook een aardige kerel. Ook dit keer gingen we snel door de opdrachten en hadden we veel fundive time. De maximale diepte was nu iets van 16m. De eerste duik zagen we veel vissen en was het mooi, de tweede duik was wat dat betreft matig, maar toen we boven kwamen was de zon ook al net onder. Doordat we in totaal met 14 man op de boot zaten duurde het ook allemaal wat langer.

Uiteindelijk was er geen vissersboot en was het verblijven op de cabaña dan ook niet meer mogelijk. Helaas dus en dus maar weer terug naar Estación Sudamerica.

Duikdag 3 – examendag (13 jan.)

Nog wat oefeningen, 2 duiken en dan schriftelijk examen. De duiklocatie van de eerste duik was vandaag Isla …., we besloten hier de fundive te doen omdat de andere groep (advanced divers) ook de onderwatercamera bij zich hadden en D. en ik ook wel een foto van onszelf wilde hebben. Het was daar fantastisch, er was wat stroming en daarom gingen we ook iets dieper. Waar je met een Open Water certificaat tot 18 meter diep mag, mag je met advanced tot 30 meter. Wij bleven iets te lang bij de advanced, het was ook zo mooi :). Onze instructeur vond hetzelfde en zag pas heel laat dat we op 29m opeten zaten, oeps.

De tweede duik was weer bij de cabaña in de buurt, toen hebben wij het weten te beperken tot iets meer dan 20m. Ook een hele mooie duik.

In de 3 dagen hebben we vele soorten vissen en koralen gezien. Een paar grote murenen, kogelvissen, een hele grote kreeft (we kregen spontaan honger), maar vooral een hele mooie onderwaterwereld.

Het examen was een eitje, nu is het een paar maanden afwachten voordat het pasje in huis is.

‘S avonds zijn we met D. en de duikinstructeurs eerst bij een van de duikinstructeurs thuis wat gaan drinken. Daarna naar het café “La Mirrador (het uitzicht)” gegaan waar een goed feestje aan de gang was. Daarna naar een café nog hoger gelegen met een nog mooier uitzicht voor de afterparty. De mensen van de duikschool was ik al lang kwijt, maar zo ongeveer het voltallig personeel van het hostel was er wel.

Uitzicht vanaf de tweede Mirrador - Taganga

p.s.: Van de duiken heb ik de foto’s zelf nog niet ontvangen, maar neem maar van mij aan dat het heel mooi was 😉

Logboek Nautilus dive centre - Taganga