Colombia: de Samenvatting

Toen ik vertelde dat ik naar Colombia ging werden er veel grappen gemaakt over drugs en ook waren er behoorlijk wat mensen die zich afvroegen of het wel veilig genoeg is. Het is waar, Colombia heeft natuurlijk een heel naar verleden met drugskartels, de Farc en andere rebellen groepen. Tegenwoordig is het grootste deel van het land best veilig en is het als toerist sowieso verstandig om altijd op je hoede te zijn tijdens al je reizen. Ik heb me geen enkel moment onveilig gevoeld en vele mensen die ik onderweg tegen kwam ook niet. Een van de hoogtepunten van Colombia is voor mij juist de vriendelijkheid en de behulpzaamheid van de Colombiaanse mensen.

Van Bogota wordt gezegd dat je er snel moet vertrekken, ik deel die mening niet helemaal. Heel veel tijd heb ik er niet doorgebracht, maar er zijn zeker een heel aantal bezienswaardigheden en de biketour is ook echt een aanrader. Bogota is vanwege de hoge ligging wel een van de koudste plaatsen van Colombia.

Green people Watching From Above Fruit market Graffiti

Salento is een klein plaatsje in de koffie driehoek van Colombia, gelegen tussen de twee grootste steden van Colombia: Bogota en Medelin. De verschillende steden zijn te bereiken met het openbaarvervoer vanaf beide steden en zijn het bezoeken meer dan waard, ook als je geen koffie drinkt. Salento zelf kun je bereiken middels het OV of taxi vanaf Pereira of Armenia, het is niet aan te raden om daar halverwege de rit uit te stappen omdat je dan dichter bij Salento bent. Dat schijnt toch wel een beetje link te zijn.

Santa Rita waterval Waxpalm Valle de Torres Coffee tour don Eduardo Omgeving van Santa Rita

Medellin heeft mijn hart gestolen, helaas was ik er maar even en ook niet op het meest gunstige moment. Namelijk rond de jaarwisseling, tevens vakantie periode voor Zuid-Amerika waardoor niet alles open was en op sommige plaatsen wat drukker dan gebruikelijk. Medellin heeft zo’n 3 miljoen inwoners en als je in het donker over de snelweg rond het dal rijd en zo de stad in kijkt van bovenaf is het al betoverend. De stad heeft heel veel te bieden en is tegenwoordig een van de veiligste steden ter wereld. Ik ga hier zeker nog een keer terug komen.

image image Feliz año nuevo en parque Lleras

Cartagena blijkt een hele mooie stad te zijn, gelegen aan de Caribische kust van Colombia. Ik ben er helaas maar heel even geweest omdat er simpelweg geen slaapplaatsen te vinden waren. Toch heb ik ’s avonds wel een paar uur binnen de muren van het oude centrum gewandeld en zo een aardige indruk van de sfeer meegekregen.

De Caribische kust van Cartagena De straat in Cartagena met alle hostels

Santa Marta is een niet al te grote maar toch populaire stad, tevens gelegen aan de Caribische kust. Persoonlijk was ik zelf niet heel erg onder de indruk van Santa Marta, maar vanwege zijn ligging is het wel een soort van hub voor de verschillende trips die je kunt doen. Zo kun je vanaf Santa Marta naar Ciudad Perdida (de verloren stad), Park tayrona (een populair nationaal park), Punta Gallinas en ligt backpackers nest Taganga op steenworp afstand.

image image

Taganga is DE backpackers plaats van Colombia, er word veel gefeest. Voor nog geen 200€ kun je hier duikcursussen volgen en je Open Water Padi halen of je Advanced Padi. Er zijn mooie stranden en met Santa Marta binnen handbereik heb je een onvergetelijke excursie ook zo geboekt. Ik heb hier dus ook mijn Padi Open Water gehaald :).

Nieuwe grafitti bij hostel Estación Sudamerica Taganga Taganga - zonsondergang Cabaña bij Taganga

Punta Gallinas, een woestijn direct gelegen aan de Caribische zee is het noordelijkste punt van Zuid-Amerika. Dit was een hele mooie trip waarbij de woorden back-to-basic wel een centrale rol hebben gehad. Er zijn zandduinen die rechtstreeks in de zee eindigen, prachtige sterrenhemels, hele vriendelijke mensen en lege stranden. Wij deden de tocht georganiseerd en in 4 dagen in plaats van 3 waardoor we 1 extra dag aan het strand en de omgeving hadden. Dat is zeker en aanrader. Mocht je wat meer tijd hebben dan kun je het ook prima op eigen vervoer doen.

Bijtanken op zijn Colombiaans Zandduinen lopen over in de zee Papegaai bij Punta Gallinas Local slacht een vers gevangen sierra (roofvis)

Leticia is de meest afgelegen stad van Colombia, het ligt op een 3-landen punt met Peru en Brazilië in de Amazone. De meest gangbare manier om hier te komen is per vliegtuig vanuit Bogota, per boot schijnt ook mogelijk te zijn als je veel tijd hebt. Leticia heeft 38000 inwoners, verwacht dus geen idyllisch dorpje als je aankomt in de jungle, maar vanaf daar kun je verschillende tours doen waarbij je bijvoorbeeld 5 dagen de jungle in gaat. Ook zijn er veel mensen die via Leticia de jungle naar Peru gaan of vise versa. Kies je voor een jungle tocht dan kun je er wel een beetje op rekenen dat je dolfijnen gaat zien (grijs en ook roze), kapucijnaapjes, papegaaien, luiaards, spinnen en andere insecten, heel veel vogelsoorten en hele mooie flora. De jungle is geen dierentuin en ook de seizoenen zijn bepalend voor wat je tegen kunt komen. Zelf heb ik ook nog een bezoek gebracht aan de sjamaan, ook echt een aanrader, zelfs als je niet gelovig bent net als ik.

Blauw/gele Ara - Amazone van Peru Pink toe Tarantula - Amazone van Peru Kaaiman - Amazone Amazone kalkoen Amazone lelie Met de machette een weg banen door de jungle De sjamaan in de Colombiaanse Amazone Vis kopen op de markt - Amazone van Brazilië

 

Seizoen

Ik ben in totaal 4 weken in Colombia geweest, van 25 december t/m 21 januari. Weertechnisch is dit de beste periode van het jaar om in Colombia te zijn, echter heeft Zuid-Amerika vakantie van medio december t/m medio januari waardoor het ontzettend druk is aan de Caribische kust. Hierdoor moet je beter plannen waardoor je minder ruimte hebt om spontaan je reis aan te passen mocht je daar behoefte aan hebben. Voor de Amazone is het eigenlijk net iets te laat omdat het regenseizoen dan net begonnen is, maar uiteraard wil je graag naar het geheel kijken.

Kosten

Als je meer tijd hebt, minder excursies doet, beter Spaans spreekt of in zijn geheel wat zuiniger aan doet dan kun je met een budget van 30€ per dag over het algemeen eten en slapen. Ik was minder voorbereid, heb heel veel gedaan en mijn tijd was gelimiteerd. Als ik alles bij elkaar optel dan zat ik aan bijna 100€ per dag. Vooral goed Spaans spreken kan zomaar een hoop geld besparen en je reis aangenamer maken.

Wat heb ik nog gemist

Colombia is 27x zo groot als Nederland met heel veel diversiteit en het is dus onmogelijk om alles in 4 weken te kunnen bekijken en te doen. Wat ik graag nog had gezien of gedaan:

  • Ciudad Peridad
  • Cali (hoofdstad van de Salsa)
  • Zout kathedraal
  • Medellin (verschillende dingen)
  • Cartagena
  • Met de zeilboot van Cartagena naar Panama langs allemaal fantastische eilandjes
  • En nog meer…

Colombia, I’ll be back maar dan hopelijk niet alleen maar samen met iemand om de ervaringen meteen mee te kunnen delen, of misschien ook wel heel relaxed weer helemaal alleen. De enige zekerheid is dat ik terug kom :).